Gå vidare till innehåll

Sömntips!

På denna sida kommer vi att publicera information och länkar till till andra sajter med nyttiga tips om hur du underhåller och förbättrar din sömn och din sovrumsmiljö.

Din sömn

Sömnen är nödvändig både för kroppens återhämtning och för vår mentala hälsa. Men varför prioriterar vi inte sömnen och vad händer egentligen med kroppen när vi inte får sova tillräckligt bra?

Sömnstörningar är idag vanligt förekommande och något som behöver tas på allvar.
Att stänga av och somna lätt på kvällarna är svårt för både barn och vuxna. Vi söker uppmärksamhet från våra nätverk och förväntas vara nåbara hela tiden. I det nya så kallade 24-timmarssamhället har gränserna mellan arbete och fritid (inklusive vila) suddats ut, vilket leder till mindre sömn per dygn. Men sömnproblem har även andra orsaker, som ex. stress, osorterade tankar, depression och sjukdom. Eller småbarnsskrik, telefoner och tutande bilar.
Länk vidare till hela artikeln

Fler tips för bättre sömn

 

Information om hygien kopplat till din bäddmadrass

I USA har vår motsvarighet till Konsumentverket tagit fram en tidslinje på en period av 14 år som visar vad som händer med våra sängar över tid. Och det är ingen speciellt rogivande läsning (läs mer här):

  • 1 år: Din madrass har 745 615 dammkvalster, vilka var och en ger upphov till cirka 2 000 bajspartiklar.
  • 3 år: Du har sovit i din säng i 7 801 timmar ovanpå 4,5 kilo döda hudceller.
  • 5 år: Din madrass har mer dammkvalster än det finns invånare i Los Angeles (omkring 3,9 miljoner).
  • 8 år: Du skulle kunna fylla mer än tre barnpooler med 795 liter svett.
  • 10 år: Ett tvåårigt barn väger mindre än de 14 kilo hudflagor som nu finns i din madrass.
  • 14 år: Din madrass har nu fler dammkvalster (över 10 miljoner!) än Sveriges befolkning, kan fylla fyra badkar med svett ( 1 379 liter) och innehåller nästan 20 kg död hud (tyngre än två bildäck).
Vad rekommenderas då? Efter åtta år är det dags att säga hej då till din bäddmadrass. Men innan dess ska du såklart rengöra den i din regelbundna städrutin, och du kan också testa att rengöra den med bikarbonat – så här enkelt!

 

Mer information om din sängmiljö